sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Feresi I - kokeilu

 Innostuin kevättalvella feresistä. Tein tunikapituisen kokeilun varastoistani löytyneistä materiaaleista. Feresi on karjalainen kansanpuku (aiemmin nimenomaan ortodoksien käyttämä vaate Karjalassa, toisinaan myös sarafaaniksi kutsuttu, nykyään näillä ei kai mitään varsinaista eroa ole, sarafaanin historia yltää aina muinaiseen Persiaan asti..), sitä ei rajoita kansallispuvun tiukat säännöt materiaaleista ja käytöstä, vaan se voidaan valmistaa melkein mistä vain (nykyään useimmiten puuvillasta, perinteisesti viilasta, silkistä tai damastista) ja itse ajattelen, että kaavoja voi vapaasti soveltaa.. tämän kaavan löysin Käsityö 5/2004 -lehdestä. Koot lapselle ja aikuiselle.
 Takakappaleen laskostus. Tumma kangas, joten eipä laskokset juuri näy, mutta niitä on sentin välein! Tämä on aikaa vievin osuus feresin ompelussa. Laskokset kiinnittyvät nurjalle ommeltavaan nauhakujaan. 
 Feresi takaa. Alla oleva paita kuvausrekvisiittaa, ei feresin oma paita.

2 kommenttia:

Riia-ruu kirjoitti...

Hei! Toimiiko ilman vyötä tai essua sun mielestä tuo malli? Me täällä suunnittelemme esiintymisasuja :). Itselläkin tuo kaava odottamassa.

Diina kirjoitti...

No itse olen käyttänyt tätä niin, että olen sominut jonkun kevyen huivin vyötärölle. Ilman mitään on vähän liian odottava äiti -fiilis :)
Olen suunnitellut, että etukpl:lle voisi tehdä muutaman samanlaisen laskoksen, kuin takana, mutta sitten pitäisi laittaa myös vetoketju sivulle (tytön feresiin laitoinkin). Tosin en tiedä, alkaako malli siinä vaiheessa olla jo liian kaukana alkuperäisestä...