perjantai 25. syyskuuta 2015

Kännykän oma sänky - A bed for the smartphone

Louhisaaren kartanoa ovat asuttaneet Flemingit ja Mannerheimit.
 Koululaisilla, varsinkin yläkoululaisilla, saattaa joskus olla ongelma (tai ehkä sittenkin heidän vanhemmillan?), että kännykkä ei ole yhtä hyvä unikaveri kuin pehmolelu. Silloin on hyvä idea laittaa heidät eri sänkyihin. No, kaupoissahan, ainakaan huonekalukaupoissa, ei ole tarjolla juurikaan kännyköille omia sänkyjä, joten sellainen on tehtävä itse. Alunperin minulla oli tarkoitus tehdä ihan tavallinen sänky, mutta sitten sattui niin, että kävimme kesällä vierailulla Askaisissa, Maskussa (Turun lähellä) Louhisaaren kartanolinnassa, eikä mikään ollut sen jälkeen entisellään. Kännykän omistaja sai idean, että sängyssä pitää olla myös katos. Minä, joka olen aina haaveillut katoksellisesta vuoteesta, ajattelin, että tehdään sellainen nyt ensin puhelimelle, ehkä sitten joskus itsellekin...

Kännykkäsängyn esikuva Louhisaaressa (tämän kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Louhisaari_Manor_bed.jpg )
Sänky edustaa sisustusta ajalta, jolloin Flemingit omistivat kartanon. Komea 1600-luvun sisustus ryöstettiin isonvihan aikana, mutta museon nykyiset esineet ovat löytyneet Kansallismuseon kokoelmista. Valinnoissa on kiinitetty huomiota ajalliseen ja alueelliseen alkuperään (kirjasta Louhisaaren kartano, Museovirasto 2005), joten voidaan olettaa, että Flemingitkin ovat nähneet unta samantyylisessä vuoteessa.


Kankaiden lisäksi sänkyyn tarvitaan tietysti pohja, joka on itseasiassa paikalliselta Abc-asemalta löytynyt pieni sisutustaulu. Teksti jäi sängyn pohjaan. Pylväiksi kelpasivat ohuehkot kukkakepit, jotka sahasin oikeaan mittaan ja liimasin kulmiin (alempi kuva). Rautalankaa en sitten tarvinnutkaan... ...vaan tein kattokehikon grillivartaista :)

 Vuodevatteet ja katoksen materiaalit löytyivät kaikki tilkkulaatikosta. Pitsiä, silkkiä, kukkakuosia, brodeerattuja kuviota; niistä kaikista kaunis unisija on tehty!

Katos on muotoonommeltu. Sivuverhot on kiinnitetty katto-osaan.

  Kuvassa koenukkuja :) Pitihän sille silmät laittaa kuvausta varten...

Muutama kuva kartanon puistosta. Kukkaloisto oli parhaimmillaan.

 Varjoliljoja.


Louhisaaren puisto on kaunis. Kuinka vanha tämäkin kolmihaarainen lehmus lienee...

Museokaupasta tarttui mukaan kruunu, mutta siitä juttua joskus toisella kertaa.


3 kommenttia:

Vaateviidakon Pirjo kirjoitti...

Ihana tuo sänkyidea :)

kosotäti kirjoitti...

Mahtava idea tuo sänky :) ja hienosti toteutettu.

Katri kirjoitti...

Kiitos Pirjo ja Kosotäti! :)