maanantai 2. joulukuuta 2013

Kansallispuvun alushame

Olen jo pitkään haaveillut alushameesta, jonka voi pukea kansallispuvun alle. Paidan aliset ulottuvat noin polveen asti ja niiden on tarkoitus toimia "alushameena", mutta koska hame on villaa, se tuntuu hieman kutiavalta materiaalilta ihoa vasten, joten kaipasin jotain vähän enemmän. niin, eikä hiukan runsaampi helman ulkonäkökään pahitteeksi olisi...
Alunperinhän kansanpukuun ei ole kuulunut alushametta aikana, jolta kansallispuvun esikuvat ovat. Hameen alla on voitu käyttää vanhoja, jo kuluneita hameita. Toini-Inkeri Kaukosen kirjassa Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut kerrotaan varsinaisia alushameita aletun käyttää 1800-luvun puolivälin tienoilla. Ajattelen, että sillä on voinut olla jotain tekemistä myös puuvillan käytön yleistymisen kanssa. Tosin alushameita on tehty myös pellavasta ja villasta tai niiden sekoitteista.
 Perinteinen Nuikkisen kangaskaupan paperikäärö...(huomaa myös upeasti kukkiva kaktus!)

 ...jonka sisältää paljastuu raidallinen puuvillakangas.

 Täysvinoon leikattu helmaröyhelö.

 Alkuperäisissäkin malleissa yhdyssauma oli joskus peitetty vinonauhalla, joten minä tein samoin. Jostain syystä minulla oli tunne, etten voi käyttää saumuria näin perinteikkääseen työhön.

Ajattelin ensin, että teen alushameen nopeasti koneella, jotta saan sen pian käyttöön, mutta sitten en voinutkaan vastustaa käsinompelun kutsua. Jätin helmapäärmeen ja vyötärönauhan käsin tehtäväksi.
Käsinompelu on ihanaa! Se on rentouttavaa, ajatus kulkee sukupolvien taakse, tietoisuus siitä, kuinka meitä ennenkin on ommeltu neulalla ja langalla, samalla tavalla.


Päärmeen ompelua, jogurttia ja marjoja ja vähän nettiä...

Hameen leveys on noin kaksi metriä, helman n. 360 cm. Kaavoja minulla ei ollut, leikkaisn mutu-tuntumalla kuvien perusteella omiin mittoihini soveltaen. Hame on lähes yhtä pitkä, kuin päällihamekin. Röyhelön leveys n. 23 cm. Huomaa tyylikkäät kumisaappat...

 Täysvinoon leikattu helmaröyhelö on kaunis! Pohdin ensin, miksi se on vanhoissa esikuvissa usein leikattu niin. Se ei nimittäin vaikuta ainakaan kovin taloudelliselta leikkuutavalta. olisikohan laskeutuvuudella jotain tekemistä sen kanssa? Tai voisiko syy olla ihan esteettinen? Se on niin kaunis! 

 Hame kiinnitetään solmiamisnauhoilla vyötärölle.

Voisihan tätä pitää kesällä myös päällihameena. Kaukosen kirjan mukaan myös ennen vanhaan alushameita on käytetty päälimmäisinä, kun esim. kirkkomatkoilla on haluttu säästää parasta hametta. "Raitaisia alushameita pidettiin kotioloissa myös kesähameina mm. heinäpellolla." Alus- ja päällysvaatteen raja olikin häilyvä. No, se taitaa olla sitä nykyäänkin?

5 kommenttia:

kosotäti kirjoitti...

Alushameesta tuli upea. Kyllähän tuota voi kesällä mekkona pitää ja samalla malillahan tulis mukava lämmin talvi hamekkin.
Paksu hame ja villasukat,ei vilu yllättäisi.

JaanaMarjo kirjoitti...

Tollella hieno alushame. Olen samaa mieltä Kosotätin kanssa :)

Katri kirjoitti...

Kiitos! Tosiaan, samalla mallilla voisi tehdä eri materiaalistakin...

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä Sinulla on ihana blogi! Eksyin sen syövereihin pitkäksi aikaa.. Erityisesti minua lämmittivät kuvauksesi kansallispuvun vaiheista ja raikkaista fereseistä. Kaikessa, kuvaamisessa vallankin, paistoi esteetikon kädenjälki. Täällä joutuu kai vierailemaan useamminkin :):) ! Hyvää joulun odotusta käsityöfriikiltä!

Katri kirjoitti...

Kiitos Anonyymi, ilahduttavasta kommentista ja tervetuloa uudelleenkin! Hyvää joulun odotusta myös sinulle!