lauantai 24. tammikuuta 2009

Tykkimyssy!

Älkää pelästykö, tämä ei ole kuumetta, vaikka vähän yllättäen (taas) kävikin.

Tuossa viime viikolla, kun vein tytön kouluun, minulla oli vajaa puoli tuntia luppoaikaa ennen töiden alkua, joten poikkesin työväenopistossa hakemassa kevään ohjelmalehtisen. Haikailemani sukututkimuksen jatkokurssi oli jo alkanut edellisenä päivänä, mutta yhtäkkiä silmiini osui tykkikoppakurssi. Sinne!

Olin jo aiemmin lukenut Rahwaan puku-kirjasta tykkimyssyn historiaa. Tykkimyssy on lähinnä länsisuomalaisissa kansallispuvuissa käytettävä naisten päähine. Alunperin tällainen kovakuorinen lakki on tullut muotiin 1700-luvulla aateliston (tietenkin) keskuudessa. Sieltä se levisi myös rahvaan päähineeksi. Kopan koko pieneni 1800-luvulle tultaessa ja hävisi käytöstä vuosisadan loppuun mennessä.

Please, do not understand me wrong, this is not a fever, even it came quikly (again). In one morning last week when I was driving my daughter to the school I had few minutes extra time before work, so I went seeking the spring´s program of folk´s college (?) and I suddenly found a course about making "tykkimyssy". It´s a stiffened silk cap and it´s been used with finnish national costume.
Kurssin tarkoituksena oli tehdä koppa, jonka sitten voi päällystää myöhemmin. Homma aloitettiin puuron keitolla. Ennen vanhaan liisterinä on yleisesti käytetty ruispuuroa. Kun kappaleet oli leikattu, alkoi liimaaminen. Vuorikankaan päälle laitettiin kerros toisensa jälkeen sanomalehteä ja väliin sudittiin puuroa.
Kun joka lehden välissä oli puuroa, ommeltiin keskitakasauma kiinni. Puuro vain pursuili neulanreiistä.. Myös laskoksia muotoiltiin jo tässä vaiheessa.
Lakin aihio puettiin myssytukin päälle ja sauma avattiin hakkaamalla sitä kivellä. Tähän voi purkaa ylimääräisiä agressioita..

Siiten pääsi repimään lehtiä ja taas askartelemaan liisterin kanssa. Kivaa! Lisää kerroksia.

Seuraavana päivänä siteiden alta kuoriutui valmis koppa (kuvassa sisäpuolelta). Päälle ommellaan vielä vatiini pehmittämään ja peittämään mahdollisia epätasaisuuksia.

Lopputulos. Lakki päällystetään (joskus) silkkikankaalla ja puvusta riippuen se voidaan joko kirjoa tai jättää yksiväriseksi. Enää puuttuu vain kansallispuku..
Final result. Just the cover. I need only a folk costume..

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Olipa mukava löytää kuvauksesi omaa tykkimyssyprojektia valmistellessani.