tiistai 29. syyskuuta 2009

Kansallispuku - National dress

Tämä on tavoite.

Keski-Suomen kansallispuku. Se edustaa 1700-luvun lopun länsisuomalaista kansannaisen juhlapukua. Kuva on lainattu täältä.
Puku on valmistunut jo vuonna 1921 kirjailija Elsa Heporaudan ja professori U. T. Sireliuksen toimesta. Sitä on tarkistettu vuonna 2001, jolloin pukuun on lisätty vaihtoehtoisia essuja ja röijy (takki).
This is my aim, finnish national dress from end of 18th century from Middle Finland.

Tässä ollaan. Tarkoituksenani on ommella puku käsin perinteisten työtapojen mukaan. Ainakin paita. Ja ainakin niin, ettei mitään näkyviä koneompeleita tule. Puseron yläosa alkaa olla jo koossa. Siihen tulee helmaosa, joka ulottuu polven alapuolelle, jolloin se käy myös alushameesta.

And here I am now. My purpose is to sew without a mahcine. At least a shirt.
Välillä mietin, pitäisikö esiäitini minua hölmönä kun ompelen käsin, vaikka kone on vieressä.. todennäköisesti! 1800-luvulla ei ollut vaihtoehtoja. Mahtoikohan häneltä pudota joskus neula lattialankkujen väliin? Ai, mutta silloin oli monta mattoa lattialla, neula oli varmasti löydettävissä.


Pahoittelen ryppyistä paitaa. En viitsinyt silittää kuvausta varten, kun kohta taas rypistyy.

torstai 24. syyskuuta 2009

Made in China

"Haemme työntekijää, joka osaa tehdä juhlapukujen korjausompelua sekä puhua kiinankieltä."

Tasan ei käy onnenlahjat.

Sanotaan, että pimein hetki on
juuri ennen auringon nousua,

mutta kun aurinko tahallaan nukkuu yhä pidempään,
riittääkö kynttilän liekki valaisemaan.

Kynttilän liekki riittäisi minulle mainiosti,
mutta tämä aika vaatii
aurinkoa 24h
ja kiinankieltä.

Diina

Runotorstain aihe: "Tasan"
Alussa oleva lainaus Työ- ja elinkeinoministeriön Avoimet työpaikat-sivuilta.

maanantai 21. syyskuuta 2009

Pellavaliivi - The flaxen vest


Tämän liivin tekeminen on kestänyt noin kolme vuotta. Innostus lopahti jo ensimmäisen vuoden aikana, tämähän piti olla ihan nopeasti valmis.. niin kuin aina. Tunikamaisessa liivissä on taskut sivuilla, eivät kyllä näy kuvassa. Olen lopputulokseen ihan tyytyväinen. Väri on mieluinen vuodesta toiseen ja mallikin melko klassinen.

I have made this vest for a three years, now it´s ready!


Johtuen pitkästä valmistumisajasta, minulla ei ole enää aavistustakaan, mikä sai minut valitsemaan keltaisen vuorikankaan. Ehkä tikkauslangan värillä (sinapinkeltainen) on jotain tekemistä sen kanssa. Napit ovat puiset.

I have no idea why I´ve chosen yellow lining.. maybe quilting thread has something to do with it. Buttons are wooden.

perjantai 18. syyskuuta 2009

Runotorstai perjantaina

Elämättömät hetket unissa.

Viha, jonka sulloit purkkiin
pyrkii öisessä näytelmässä vapauteen

mutta unen kansi vangitsee
sinut yhä uudelleen.

Herätessäsi et tiedä,
mikä on totta.

Diina


Päätin osallistua Runotorstaihin. Aiheena oli: Kirjoita runo niistä ajatuksista tai tunnelmista, joita haasteteksti sinussa herättää. Voit myös tarttua yhteen sanaan. Tämänkertainen teksti on Richard Fordin romaanista Itsenäisyyspäivä (Tammi 1996, suom. Sirkka Alanko):
"Aika monet asiat, joita pidämme tosina, eivät olekaan totta, ja toisista taas, jotka ovat totta, et välitä hittojakaan. Sinun on tehtävä omat arviosi. Elämä on täynnä tällaisia pieniä, pullotettuja oppitunteja."

En kirjoita, että osallistuin ensimmäistä kertaa, koska se sisältää mielestäni oletuksen, että osallistun sitten myöhemminkin. Eihän nykyajan joka suunnassa hötkyilevä ihminen sellaista voi luvata.

maanantai 7. syyskuuta 2009

Bolerojakku - The bolero jacket





Malli: Moda 2/09 (muistaakseni) ja Novita kevät 2007
Lanka: Sublime baby casmere merino silk (75% merino, 20% silk, 5% cashmere). Lanka oli uusi tuttavuus, jota oli miellyttävä neuloa. Saa nähdä, miten kestää käyttöä.
Puikot: 3,5 mm bambut
Muuta: Ohjetta on muunneltu aika paljon, vain etureunus on neulottu alkuperäisen mallin mukaan. Pintaneule on sama kuin taannoisessa kesäneuleessani, tykkäsin siitä ja niin myös neuleen saaja.

perjantai 4. syyskuuta 2009

Tonttupipo



Ihan kohta tontut ne kurkkii ikkunan (ja puun) takana! Tällaista hiippapipoa oli toivottu jo kauan. Tekokuidun ansiosta se ei "villasta", joten pakkasten tultua pääsee varmasti käyttöön.
Malli: omasta päästä (siis sisäpuolelta..).
Ohje lyhyesti: Luo 60 s, neulo 1 o, 1 n resoria noin 4 cm. Neulo sileää neuletta noin 20 cm, aloita kavennukset: kavenna tasavälein 4 s (eli 13 o, 2 o yht., 13 o jne.) 5 cm välein, kunnes jäljellä on 8 s. Päätä loput s:t kerralla ja tee tupsu.
Lanka: Novita Karuselli 100% akryyli 200 g.
Puikot: Nro 5 pyöröt (vyötteessä suositus 7-8) ja sukkapuikot lopussa.
Muuta: Harmikseni kerissä värit meni miten sattui ja eri lailla molemmissa, kerän vaihtumiskohdan huomaa. Käyttäjää sekavat raidat ei kuitenkaan haitanneet, joten laiskuuttani annoin olla, vaikka jo ostinkin kolmannen kerän (käänsin pari-kolme kerää melkein nurin kaupassa, mukava asiakas..) siinä toivossa, että värit muistuttaisivat enemmän ensimmäisen kerän raidoitusta. No, tarjouserästä oli kysymys, mutta vähän tasaisempaa laatua olisin odottanut silti. Saa siitä myöhemmin yhden normaalikokoisen pipon.