lauantai 24. tammikuuta 2009

Tykkimyssy!

Älkää pelästykö, tämä ei ole kuumetta, vaikka vähän yllättäen (taas) kävikin.

Tuossa viime viikolla, kun vein tytön kouluun, minulla oli vajaa puoli tuntia luppoaikaa ennen töiden alkua, joten poikkesin työväenopistossa hakemassa kevään ohjelmalehtisen. Haikailemani sukututkimuksen jatkokurssi oli jo alkanut edellisenä päivänä, mutta yhtäkkiä silmiini osui tykkikoppakurssi. Sinne!

Olin jo aiemmin lukenut Rahwaan puku-kirjasta tykkimyssyn historiaa. Tykkimyssy on lähinnä länsisuomalaisissa kansallispuvuissa käytettävä naisten päähine. Alunperin tällainen kovakuorinen lakki on tullut muotiin 1700-luvulla aateliston (tietenkin) keskuudessa. Sieltä se levisi myös rahvaan päähineeksi. Kopan koko pieneni 1800-luvulle tultaessa ja hävisi käytöstä vuosisadan loppuun mennessä.

Please, do not understand me wrong, this is not a fever, even it came quikly (again). In one morning last week when I was driving my daughter to the school I had few minutes extra time before work, so I went seeking the spring´s program of folk´s college (?) and I suddenly found a course about making "tykkimyssy". It´s a stiffened silk cap and it´s been used with finnish national costume.
Kurssin tarkoituksena oli tehdä koppa, jonka sitten voi päällystää myöhemmin. Homma aloitettiin puuron keitolla. Ennen vanhaan liisterinä on yleisesti käytetty ruispuuroa. Kun kappaleet oli leikattu, alkoi liimaaminen. Vuorikankaan päälle laitettiin kerros toisensa jälkeen sanomalehteä ja väliin sudittiin puuroa.
Kun joka lehden välissä oli puuroa, ommeltiin keskitakasauma kiinni. Puuro vain pursuili neulanreiistä.. Myös laskoksia muotoiltiin jo tässä vaiheessa.
Lakin aihio puettiin myssytukin päälle ja sauma avattiin hakkaamalla sitä kivellä. Tähän voi purkaa ylimääräisiä agressioita..

Siiten pääsi repimään lehtiä ja taas askartelemaan liisterin kanssa. Kivaa! Lisää kerroksia.

Seuraavana päivänä siteiden alta kuoriutui valmis koppa (kuvassa sisäpuolelta). Päälle ommellaan vielä vatiini pehmittämään ja peittämään mahdollisia epätasaisuuksia.

Lopputulos. Lakki päällystetään (joskus) silkkikankaalla ja puvusta riippuen se voidaan joko kirjoa tai jättää yksiväriseksi. Enää puuttuu vain kansallispuku..
Final result. Just the cover. I need only a folk costume..

keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Lakkikokeiluja - Trying to sew a cap


Ensin piirsin kaavan. Siitä tuli tuollainen sipuli.
First I drew a pattern. It looks like an onion.


Kokeiluversio miehen vanhasta collegepaidasta. Siinä oli valkoisia maalipilkkuja, jotka lakissa näyttävät ihan hilseeltä.. Alla varsinainen kangas, lilahtava fleece.
I made test piece from my husband´s old college shirt. White spots are paint but in cap it seems like dandruff... Under the cap is the real fabrik, fleece.

lauantai 17. tammikuuta 2009

Vanhojen päivän puku

Tätä pukua olen väsännyt noin syyskuusta alkaen ja nyt se on valmis! Puvussa on kolme osaa: korsetti, hame ja alushame, kaikki erillisiä ajatellen mahdollista jatkokäyttöä. Lopputulokseen olen kohtalaisen tyytyväinen (täydellisen tyytyväinen ei voi koskaan olla) ja käyttäjän päällä se näytti kauniilta.

Korsetti on tuettu Rigilene-nauhalla ja tukikangas on liimattu kauttaaltaan nurjalle puolelle. Vuorina on musta puuvillakangas. Valitettavasti se ei istu sovitusnukelleni kovin hyvin.


Takana nyöritys. Pukemista helpottaa vetoketjuhalkio sivusaumassa eli nyöri on lähinnä koristeena.

Hameen helmassa on noin 35 helmipoimutelmaa..pitkänmallisia helmiä ompelin myös korsetin yläosasaan.

Alushameessa tyllikerros.

Samasta kankaasta tein myös yhteensopivat solmion ja taskuliinan.

Työn touhussa..

sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Sunnuntaina - On Sunday


Pakkasta kahdeksan astetta. Erinomainen keli ulkoilla.
It was excellent weather to go outside.


Piti mennä luistelemaan..
We had mean to go to skating..


Löytyihän sitä jäätä! Ainakin muutama neliö. Mahtaako ne pysyä pystyssä?
There was a little area of ice. Do they keep up?



Miten tämä liittyi käsitöihin? Minulla oli yllä itse neulotut pipo, huivi ja bolero, eikä tullut kylmä. Olin vain väärällä puolella kameraa..
What this had doing with needlework? I was wearing self-knitted cap, scarf and blouse. I was just wrong side of camera..

torstai 1. tammikuuta 2009

Ei mitään uutta, paitsi vuosi - Nothing new but the year


Kun nyt pääsin alkuun, niin etsin toisenkin keskeneräisen työn. Tästä piti tulla joskus viime vuosituhannella minulle kesäpusero. Lanka on merseroitua puuvillaa, vyötettä en enää löytänyt, mutta ei ole Novitaa. Malli on suunnilleen sama kuin edellisessä.
I found the other one unfinished knitwork. This was going to be my summer blouse on the last century but it never came ready.

Väristä johtuen tämä ei saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin ensimmäinen mekko. Yritin parannella tylsää väriä karvakauluksella (Novitan Tangofani) ja virkkasin sitä myös helmaan. Ompelin helmiä sekä oikealle että nurjalle puolelle..
Because of the colour of yarn this dress isn´t as favourite as the first one. I tried to fix it by knitting fur yarn to the collar and hem and I also sewed pearls to hem.

Mekkoa voi käyttää myös nurinpäin.
Dress can be used both sides.